Ripsmed selgitatud. Kõik, mida peaksite teadma ripsmete struktuuri ja funktsioonide kohta, et nende eest parimat hoolt kanda

Ripsmed selgitatud. Kõik, mida peaksite teadma ripsmete struktuuri ja funktsioonide kohta, et nende eest parimat hoolt kanda

Oma ripsmete kaunistamine on lihtsaim viis silmad parimaks muuta. Iga päev annavad naised endast parima, et oma ripsmeid täiustada ja ripsmetušši abil parima välimuse luua. Kas ripsmekarvade ainus eesmärk on siiski kaunistav efekt? Üldse mitte. Ripsmed mängivad inimkehas olulist rolli. Jätkake lugemist, et teada saada, milleks me ripsmeid vajame.

Ripsmete bioloogia ja ripsmete elutsükkel

Need pisikesed karvad silmade ümber on nn adnexaalsed struktuurid. Ülemisel silmalaugul on umbes 120–250 ripsmekarva, mille pikkus on 8–12 millimeetrit. Alumisel silmalaugul on aga 50–150 ripsmet, pikkusega 6–8 millimeetrit. Ripsmete värv on tavaliselt sarnane inimese juustega. Heleda naha ja blondide juustega inimestel on tavaliselt heledad ripsmed ja kulmud ning mõned ei ole sellega rahul. Siiski on üha rohkem võimalusi ripsmete tumedamaks, tihedamaks ja täidlasemaks muutmiseks. Hea on mõista ripsmehoolduse suurt tähtsust ja selle kohta saate sellest postitusest lähemalt lugeda.

Millest ripsmed koosnevad?

Juur ehk ripsmesibul on ripsmekarva alus ja selle elav osa. See asub karvafolliikulis ja vastutab vitamiinide, mineraalide ja toitainete omastamise eest. Karvavars on veel üks ripsmekarva kiht ja seda vaadates saame aru, kas karvad – antud juhul ripsmed – on heas seisukorras või mitte. Ripsmete pikkuse, kuju ja tekstuuri määravad enamasti geenid, aga ka üldine tervislik seisund ja toitumine.

Lamedad kutiikuli soomused klammerduvad üksteise külge ja on ripsmesibulate peamine ehitusmaterjal. Soomused moodustavad kutiikuli kihi, mis kaitseb juurt mehaaniliste vigastuste eest. Kaitsekihi all paikneb keratiinkate, mis tagab juuste elastsuse ja vetruvuse.

Ripsmete elutsükkel

Tõenäoliselt olete mitu korda näinud ripsmekarva põsel ja mõelnud, mida olete valesti teinud. Ärge muretsege! Igal karval on kodeeritud eluiga. Iga päev kaotame umbes 2–3 ripsmekarva silma kohta, mis on täiesti loomulik. Miks see juhtub? Ripsmete elutsükkel koosneb kolmest etapist:

  • anagen - aktiivne protsess, mis toimub naha all ja kestab seni, kuni ripsmed välja kasvavad ja naha pinnale jõuavad.
  • katageen - selles etapis karvasibulad surevad, samal ajal kui ripsmed saavutavad maksimaalse pikkuse ja on endiselt silmalaul.
  • telogeen – hetk, mil ripsmed surevad ja asenduvad uuega, mis sõna otseses mõttes surub vana välja.

Iga faas katab umbes 33 protsenti ripsmetest. Etappide vahel valitseb tasakaal, mistõttu me isegi ei märka ripsmete väljalangemist, sest need asenduvad kohe uutega. Protsess käib ringi ja iga ripsmekarv püsib omal kohal 2 kuni 4 kuud. Teisisõnu, te ei pea muretsema ühegi põselt leitud ripsme pärast, sest uus kasvab kohe välja.

Ripsmed. Miks on need silmadele nii olulised?

  • Ripsmed säilitavad niiskust ja vähendavad õhuvoolu

Inimese silmad on optimaalse niiskusega tänu spetsiaalsele pisarakilele, mis kaitseb silmi. Selline kaitsefilter varustab silmi toitainetega ja murrab valgust, et säilitada nägemisteravus. Samuti vähendavad ripsmed õhuvoolu, et hoida seda silmadest võimalikult eemal, mis hoiab pisarakile niiskust. Samal ajal kaitsevad ripsmed silmi tolmu, liiva, higi, vihma jms eest.

  • Ripsmed annavad märku ohust

Olete kindlasti märganud, et kui miski satub silmadele ja ripsmetele liiga lähedale, sulgete silmad automaatselt. Ripsmed töötavad sarnaselt kassi vurrudele –need tuvastavad objekte ja põhjustavad meie kohese reaktsiooni.

  • Ripsmed filtreerivad päikesevalgust

Kuigi ripsmed ei suuda päikesevalgust täielikult filtreerida, kaitsevad need silmad tugeva päikesevalguse eest ülitõhusalt. Ilma nendeta pimestaks meid valgus iga kord, kui õue läheme.

Ripsmete väljalangemine – võimalikud põhjused

Ripsmed langevad loomulikult välja ja te ei tohiks muretseda, kuid mõnel juhul võivad need vajada rohkem tähelepanu. Juuste, ripsmete ja kulmude väljalangemine on tõsine märk sellest, et teie keha karjub abi järele.

Ripsmete liigne väljalangemine - mehaanilised vigastused

  1. Silmalaugude hõõrumine meigieemalduse ajal võib põhjustada ripsmete murdumist. Soovitame leotada vatipadja meigieemaldusvahendis ja suruda see õrnalt silmalaule. Hoidke seda umbes viisteist sekundit ja liigutage seda aeglaselt, järgides karvade kasvu suunda.
  2. Ebatäpne meigieemaldus jätab ripsmetele tootejäägid, mis võivad põhjustada kuivust, samuti ummistada silmalaugude nahapoore, põhjustades valusaid vistrikke või isegi silmapõletikke.
  3. Harjumus hõõruda silmalaugusid, surudes tugevalt käsi või sõrmi. Seda tehes kahjustate nii ripsmeid kui ka silmi. Sügeleva koha õrn sügamine on parem väljapääs.
  4. Ripsmekoolutaja vale kasutamine võib põhjustada ripsmetele mikrokahjustusi, eriti kui kasutate seda ripsmetel pärast ripsmetušši kandmist – ärge kunagi tehke seda!

Nagu me juba mainisime, saab meie keha märku anda, kui selles on midagi valesti. Ripsmete väljalangemine ei näita alati, et teie nahahooldus on halb või et olete millegi suhtes allergiline. Kui teie ripsmed langevad järsku ja liigselt välja, hõrenevad ainult ühel silmal või nende väljalangemisega kaasneb ka kulmude ja juuste väljalangemine, on see signaal terviseprobleemidest. Asi võib olla vitamiinide või mineraalide puuduses. Seejärel on kõige parem külastada spetsialisti, kes kontrollib probleemi ja rakendab asjakohaseid meetmeid.



Kirjuta kommentaar. See avaldatakse kohe, kui see on moderaatori poolt heaks kiidetud.
Privaatsuspoliitika

Meie veebisait kasutab küpsiseid, väliste tööriistade kasutamiseks ka kolmandate isikute küpsiseid. Kui kasutaja nõusolekut ei anna, kasutatakse ainult olulisi küpsiseid. Saad oma brauseris seadeid igal ajal muuta. Annad nõusoleku kõigi küpsiste kasutamiseks?

Privaatsuspoliitika